Regeringens fejlslagne strategi

Af Roger Buch

Regeringen tabte valget med statsministerens nytårstale 1.januar 2011. Nytårstalen kan læses her og genses her. I talen slog statsministeren det tema an, som skulle vinde valget: ”Der er kun én farbar vej: Gennem sund fornuft, sund økonomi og sunde offentlige finanser må vi sikre, at vi ikke bruger flere penge, end vi tjener. For det er og bliver umuligt at låne sig til velfærd.”.

Senere i januar udsendte regeringen sit udspil ” … vi kan jo ikke låne os til velfærd!”, som kan læses her.

Herefter fulgte et forår med forhandlinger om tilbagetrækningsreform og 2020-plan. At regeringen hermed tabte valget skyldtes ikke forringelse af efterlønnen, og at danskerne skal senere på pension, men derimod at regeringen forsøgte et politisk spin, som stort set lykkedes både i foråret og sommeren, indtil det blev sprængt i atomer, da finansministeren fremlagde finansloven, to dage før valget blev udskrevet.

Spin-stuntet gik på den ene side ud på at tegne et billede af en økonomisk uansvarlig opposition og tale om, at ”vi kan ikke låne os til velfærd”, ”et regnestykke med to streger under”, ”kassen stemmer” og klimakset, som kom, da finansministeren, i maj, efter aftalerne faldt på plads, kunne sige: ”Vi har indgået et forlig om, hvordan vi betaler alle regninger frem til 2020.”

Den anden side af spin-stuntet gik ud på at håbe, at ingen ville lægge mærke til, at regeringen hele vejen frem til 2020 vil … … låne sig frem! Det fremgår allerede af udspillet fra januar ” … vi kan jo ikke låne os til velfærd!”, og det fremgår i maj af pressematerialet og de faktaark, som blev fremlagt efter aftalerne om 2020-planen og tilbagetrækningsreformen.

At der med alle reformerne alligevel er underskud på statsbudgettet hvert år indtil 2020 og endda frem til 2050, har altså ikke været en hemmelighed, men danske medier og journalister har stort set ladet regeringen forsætte sin retorik, som ikke stemmer med fakta. Hvordan var det muligt?

Først med finanslovsforslaget for 2012 bristede illusionen: Underskud på 85 mia. kr. Det tal har ekstrem politisk magt. Allerede på valgkampens første dag i topmødet mellem de to statsministerkandidater, spurgte ordstyrer Johannes Langkilde flere gange statsministeren – ”hvad med jeres minus på 85 mia. kr.?” – når statsministerens skød på den økonomisk uansvarlige opposition.

Regeringens hovedargument imod Socialdemokratiet og SF: Oppositionens økonomiske plan hænger ikke sammen, Thorning har ingen penge osv., er skudt i sænk. Helle Thorning kan resten af valgkampen blot svare: I har minus på 85 mia., og tilføje at underskuddene fortsætter til 2020.

Og dermed er valget efter alt at dømme afgjort. Regeringen har i meningsmålingerne i næsten 1½ år ligget til nederlag. Redningsplanken skulle være økonomisk ansvarlighed, men regeringen har med en overdreven retorik ødelagt det for sig selv. Ved at signalere, at vi ikke kan låne os til velfærd, at kassen stemte, at alle regninger kunne betales, skabte regering en illusion, der brast som en sæbeboble, da finansloven blev fremlagt to dage før valget. Ja, der var to streger under regnestykket – men desværre med et stort minus foran.

Regeringen tabte ikke valget på grund af det konservative kollaps med ny formand og ny politisk ordfører i januar og ikke på grund af alle problemerne med integrationsminister Birthe Rønn eller den forstærkede økonomiske krise, som skabte behov for vækstudspillet efter sommerferien. Regeringen tabte heller ikke på grund af, at de med vækstpakken overtog oppositionens politik, som regeringen havde stemplet som uansvarlig. Regeringen tabte allerede med nytårstalen. Regeringen snublede ganske simpelt i sit eget spin-stunt, en forfejlet strategi og ekstrem dårlig timing.

På onsdag offentliggør Danmarks Statistik nationalregnskabet for 2. kvartal 2011, som formentlig vil vise, at bruttonationalproduktet for tredje kvartal i træk er negativt. Danmark er i recession, og dansk økonomi skrumper, hvilket betyder, at grundlaget er væk for det én uge gamle finanslovsforslag – statens gældsætning i 2011 og 2012 bliver endnu større – altså mere end henholdsvis minus 68 og 85 mia. kr., og arbejdsløsheden vil stige højere end de forventede 160.000 i begge år. Hvorfor mon Helle Thorning igen og igen, siden udskrivelsen af valget, har sagt ”Vækst”? Thornings strategi får massiv hjælp af de økonomiske realiteter. Det gavner også Liberal Alliance, som hele året har sagt, at reformerne ikke var nok til at få dansk økonomi til at hænge sammen.

 

7 thoughts on “Regeringens fejlslagne strategi

 1. Hold da op for et stort billede af sig selv, der indleder indlægget. Er man lidt narcissistisk anlagt eller hvordan?

  • Hej Erik. Billedet er lagt ind i en fast skabelon, som Roger Buch ikke har haft noget med at gøre. Han er alene ansvarlig for indholdet i bloggen. Mvh DMJX

 2. Pingback: On the Fourth Day of Campaigning at Jacob Christensen

 3. Nu er regnskabet jo offentliggjort, og Danmark er officielt ude af recessionen. Er du stadig af samme holdning?

  • Hej Mathilde

   Hovedargumentet i min blog er jo, at der er et misforhold mellem regeringens retorik om statens underskud/gæld og den reelle gæld/underskud. At regeringen siger at vi ikke kan låne os til velfærd, at kassen stemte, at alle regninger kunne betales samtidig med, at der er minus på 85 mia. kr i 2012 og samtidig med at vi skal lån os hele vejen til 2020. Modsætningen mellem spin/retorik og virkeligheden er helt uændret.

   Bruttonationalproduktet er relevant fordi manglende vækst i BNP vil forøge statens underskud. Heldigvis viste det sig, at udviklingen var svagt positivt. Det havde jeg ikke regnet med – lige som Spar Nord Bank, Arbejdernes Landsbank og Sydbank heller ikke havde ventet det. Og vel lige som regeringen selv, der fremkom med vækstpakken fordi væksten var for lav. Den svage vækst er en god nyhed for Danmark – og for regeringen – og Løkke/Barfod har brug for lidt medgang, hvis de skal vinde valget – det tror jeg stadig ikke på, at de gør. Fordi deres strategi hele året har bygget på et spin, som alle kan gennemskue ikke holder i virkeligheden.

 4. Spændende indlæg, jeg er personligt meget enig i mange af dine udsagn. Jeg tror, at dér, hvor det er gået galt for den blå blok, er den evigt lange skræmmekampagne vendt mod Helle Thorning og hendes bagland. Danmark er i krise, og har været det i flere år nu. Jeg ved, at det bliver en anstrengende og hård periode fremover for den sejrende blok i dette valg, men er er kun en vej frem og det er gennem vækst. Vi må bide i det sure æble, inden det kan blive godt igen.
  I fællesskab må vi løfte Danmark.

  • Enig! Der venter ingen dans på roser for den kommende regering. Og på længere sigt venter to store opgaver. For det første antallet af ældre, som stiger med 50 procent de kommende 30 år, samtidig med små ungdomsårgange, som giver en lille arbejdsstyrke. For det andet danskernes levevis, med for meget druk, rygning og mad, kombineret med for lidt motion. Sundhedsudgifterne vil vokse eksplosivt også på grund af de mange flere ældre. Det er altså ikke blot den næste regering som bliver presset, men faktisk de næste 7-8 regeringer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *