Overraskende let at komme i folketinget

Af Roger Buch

Kan man komme i folketinget med 706 stemmer? med 867 stemmer? eller med 959 stemmer?

Ja, det var lige præcis det, som tre politikere fra SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti gjorde i 2007. Nok overraskende for mange, da et mandat i folketinget jo i gennemsnit koster 19.906 stemmer, hvis alle mandater og alle afgivne stemmer medregnes. Det betyder imidlertid meget langt fra, at den gennemsnitlige kandidat skal sikre sig så mange stemmer for at blive valgt. Faktisk havde kun 13 af 175 valgte kandidater mere end 19.906 stemmer.

Årsagen hertil er, (1) at cirka halvdelen af vælgerne blot stemmer på et parti og ikke på en kandidat, og (2) at næsten en fjerdedel af de personlige stemmer går til kandidater, som ikke bliver valgt. Derfor skulle den gennemsnitlige kandidat i 2007 faktisk blot have 7.668 stemmer for at blive valgt.

Det spiller i den forbindelse en sekundær rolle, at partilederne indfanger mange stemmer, og det var altså ikke Anders Fogh Rasmussens, Helle Thorning-Schmidts, Pia Kjærsgaards og Villy Søvndals 58.751, 49.926, 47.611 og 33.046 personlige stemmer, som skabte de lave adgangskrav til folketinget.

Og ikke kun tre folketingsmedlemmer slap billigt ind ved valget i 2007:

  • 20 folketingsmedlemmer blev valgt med under 2.000 stemmer
  • 56 folketingsmedlemmer blev valgt med under 4.000 stemmer
  • 94 folketingsmedlemmer blev valgt med under 6.000 stemmer

Over halvdelen af politikerne kom altså i Folketinget med mindre end 6.000 personlige stemmer. Som det ses i tabellen, er der store forskelle på partierne. Der skal færrest personlige stemmer til i Enhedslisten og Det radikale Venstre, mens der skal mere end dobbelt så mange personlige stemmer til i Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Venstre.

Tabel 1. Partiernes mindste og største personlige stemmetal samt gennemsnit for valgte folketingsmedlemmer ved folketingsvalg 2007.

NB Enhedslisten brugte i 9 ud af 10 og SF brugte i 3 ud af 10 storkredse partiliste, hvor de personlige stemmer kan spille en mindre eller slet ingen rolle for hvilke kandidater, som vælges. For enhedslisten ville de samme 4 være blevet valgt med sideordnet opstilling, mens et enkelt af SF´s 23 mandater ville være tilfaldet en anden kandidat ved brug af sideordnet opstilling.

Partimæssigt bliver det dog endnu mere skævt, hvis der stilles skarpt på de 20 folketingsmedlemmer med under 2.000 stemmer:

  • Dansk Folkeparti: 10 folketingsmedlemmer
  • Socialistisk Folkeparti: 5 folketingsmedlemmer
  • Det Radikale Venstre: 2 folketingsmedlemmer
  • Venstre, Socialdemokratiet og Enhedslisten: 1 folketingsmedlem hver

Ja, det er altså meget lettere at komme i Folketinget, end mange tror.

Overvejer du at opstille? Så er det sidste frist i morgen, søndag 4. september klokken 12. Anmeldelse skal ske til statsforvaltningerne, som findes her. Men husk, at hvis du stiller op uden for partierne, skal du anbefales af mindst 150 og højst 200 vælgere fra din opstillingskreds :-).


2 thoughts on “Overraskende let at komme i folketinget

  1. I have realized some new points from your internet site about computers. Another thing I’ve always thought is that computers have become something that each home must have for many people reasons. They provide convenient ways in which to organize households, pay bills, search for information, study, tune in to music and also watch tv series. An innovative way to complete most of these tasks is by using a notebook computer. These personal computers are mobile, small, potent and mobile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *